7. helmikuuta 2012

Miten Kiina SoMettaa?


Suomen sosiaalisessa mediassa on luonnollisesti viime viikot jyllänneet kaikki presidentin vaaleihin liittyneet asiat, mutta mitäs samaan aikaan tapahtui Kiinan some-markkinoilla?
Kiinan mediamaailma on tunnetusti tarkkaan säänneltyä ja mm. Facebook ja Twitter kuuluvat blokattuihin saitteihin. Tilalle on kehitetty enemmän tai vähemmän esikuvistaan kopioituja palveluita, joiden sisältöihin Kiinan nettivalvontaviranomaisilla on palvelun omistajien tapaan täysi sensuurioikeus.
Poliittisesti herkkiä keskusteluaiheita seurataankin (ja sensuroidaan) hyvin aktiivisesti - jopa tuhansien henkilöiden toimesta!

Kiinassa lasketaan olevan tällä hetkellä n. 513 miljoonaa netinkäyttäjää, joista jo puolet olisi”virallisten lukujen” mukaan rekisteröityneet paikalliseen mikrobloggauspalvelu Weiboon. Vertailun vuoksi Facebookilla on tällä hetkellä koko Euroopassa n. 213 miljoonaa käyttäjää. N
ämä Twitterin ja Facebookin parhaista paloista kopioidun Weibon yli 250 miljoonaa kiinalaista käyttäjää postaavat päivittäin yli 100 miljoonaa uutta viestiä. Viime aikoina viesteissä on kommentoitu eniten mm. Kiinan kansallispeliä Mahjongia, ilmastopolitiikkaa, maastamuuttoa sekä myös yksittäisen kansalaissankarin uutiskynnyksen ylittäneestä hyväntekeväisyydestä.



Weibo.com


Alkuvuoden suosituimpia keskusteluaiheita Weibossa:

1) Onko Mahjong suosittu peli ulkomailla? 3,513,765 postausta.
”Mahjongille tulisi hakea Unescon suojelustatus ja lähettää kiinalaisia peliopettajia ympäri maailmaa levittämään pelin ilosanomaa”
                     
2) Durbanin kansainvälinen ilmastokonferenssi. 291,924 postausta

3) Kiinan keskiluokkainen eliitti muuttaa ulkomaille. 264,132 postausta
”Meillä oli lainsäädäntö, joka mahdollisti näiden henkilöiden rikastumisen. Miksi meillä ei ole lainsäädäntöä, joka pitäisi tämän ryhmän nyt rahoineen maassamme?”

4) Henanilainen maanviljelijä jakoi ilmaiseksi tuhansia kiloja retiisejä ja 30 000 ihmistä ilmaantui paikalle. 217,513 postausta
” Nykyään ei ole helppoa olla hyvä mies”


4) Rajuja syytöksiä China Telecomille ja China Unicomille. Kiinan kaksi suurinta nettioperaattoria joutuivat suurennuslasin alle monopoliepäilyjen takia. 117,620 postausta.


Lähteet: Socialbakers.com, That's Beijing 01/2012, China Daily 31.1.2012, The China Internet Network Information Center (CNNIC)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti