6. maaliskuuta 2012

Viikonloppureissu Kiinan muinaiseen pääkaupunkiin

Tein viime viikonloppuna tehokkaan 36h reissun lounaaseen, noin 2 tunnin lentomatkan päähän Xi'anin kaupunkiin. Xi'an toimi Kiinan pääkaupunkina vielä noin 1000 vuotta sitten, joten alue on täynnä muinaisten keisareiden mielenkiintoisia hautakumpuja. Nämä "Kiinan pyramidit" erottuivat selvästi peltomaisemista kun vuokraamani autokuski vei kohti ensimmäistä etappia, eli Keisari Jingdin hautaa. Monia näistä hautakammioista ei ole uskallettu avata, sillä niiden sisältämien ansaviritelmien takia ketään ei uskalleta päästää tunneleihin. Yleisölle on kuitenkin avattu monia hautakumpuja ympäröiviä kuiluja, jotka on täytetty erilaisilla lahjusesineillä ja itse hautaa suojelevilla sotilaspatsailla.

Matkalla hautakammioille pysähdyimme kuskini kanssa maistamaan paikallista herkkua, eli kiinalaista hampurilaista (keitettyä possunlihaa pitaleivässä). Tämäkin kiinaherkku maistuu huomattavasti paremmalta, jos muistaa olla kurkistelematta keittiöön.
 Keisari Jingdin hautakumpu erottui todella selvästi jo kaukaa pyramidimaisen muotonsa takia
Aiemmin näillä hautakummuilla on kuulema päässyt vapaasti kävelemään ja kulkemaan, kunnes ne rauhoitettiin 90-luvulla täysin.



Hautamuseo sijaitsi maan alla ja haudalle johtavat kuilut oli lasitettu, joten vierailijat pääsivät katsomaan hyvinkin läheltä mitä kaikkea kuolleiden keisareiden mukaan oli laitettu  tuonpuoleista elämää helpottamaan.





Täältä jatkoin matkaa n. 60km päähän kohti varsinaista Hautojen Hautaa, eli Terrakotta-armeijaa, joka oli säilynyt löytymättä lähes 2000 vuotta kunnes paikallinen maanviljelijä osui yhteen sotilaaseen kaivaessaan pellonreunalle kaivoa.



Alueella on useita eri kaivausalueita, joista jokaisesta löytyy näitä uniikkeja sotilasveistoksia


Pääalue on suuren lentokonehallin kokoinen, jossa kaivaukset yhä jatkuvat







Riviin järjesty!

Nykyään hautaa ympäröivällä laajalla alueella arvioidaan alueella olevan lähes 10.000 sotilasta, joista vain parituhatta on kaivettua vasta esille. Arkeologeille siis riittää hommia vielä useiksi vuosikymmeniksi...




 
Terrakotta-armeijan jälkeen oli vuorossa ajomatka Huashanille, joka on yksi Taolaisten viidestä pyhästä vuoresta Kiinassa. Huashan sijaitsee noin 1,5h ajomatkan päässä Xi'anista, joten sen ehtii hyvin yhdistämää vkl-reissuun alueella. Parasta aikaa alueella olisi kevät tai syksy, jolloin luonto on vehreimmillään mutta kesän pahin kuumuus on poissa. Nyt kevään kynnyksellä sää oli melko kolea ja sumuinen, joka harmitti varsinkin valokuvauksen osalta.



Huashanin perusleiriin reiluun 1000m korkeuteen pääsee hissillä, jonka jälkeen matkaa on jatkettava jalan aina 2100m huipulle saakka. Nousu kestää n. 5h, jolloin pääsee kiertämään kaikki 5 päähuippua alueella.


Paikalliseen perinteeseen kuuluu sitoa punaisia nauhoja ja lukkoja vaellusreitin varrelle



Blue Dragon Ridge




Mahtavin kokemus oli ehdottomasti auringonnousu klo. 07.00 itähuipulla! Paikallisten tyyli on lähteä nousemaan vuorelle  klo.23.00 ja kiivetä ylös koko matka yön aikana, jolloin he ovat huipulla juuri auringonnousun aikaan. Itse suosin vähän helpompaa tyyliä, eli aloitin nousun heti iltapäivästä ja olin lähes huipulla iltaseitsemältä, jonka jälkeen buukkasin itseni hostelliin yöksi. Yllätykseksi hostellissa ei tietenkään ollut lämmitystä, joten yö meni varsin jäätävissä merkeissä. Onneksi olin kuitenkin varannut kunnolla vaatetta mukaan, joten säästyin pahimmalta jäätymiseltä. 

peruspyjamassa

Hostellin iltapalalla

Ensimmäiset auringonsäteet n. klo. 06.30


Saavuttiin itähuipulle juuri oikeaan aikaan


Auringonnousu

Auringonnousun jälkeen matka jatkui kohti etelähuippua


Omaperäiset kallioportaat reitin varrella



Etelähuippua tavoiteltaessa reitti oli välillä todella kuumottavan kapea. Vain yksi liukastuminen ja ****... Terveisiä vaan sinne Kiteelle :)


Myös länsihuipulle kiivetessä joutui nousemaan melko vaativaa harjannetta

Huipulla tuulee!



Logistiikka vuorille hoidetaan vielä perinteisin menetelmin


Vuorenvalloittaja sai tietysti myös asiaankuuluvan mitalin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti