19. huhtikuuta 2012

Suuri ja Mahtava Pohjois-Korea!

Reilu viikko sitten lauantaina Pekingiin saapui vihdoin Arvovieraita pääsiäistä pakoon, eli Perttu Tukholmasta ja Antti Helsingistä. Kävimme mm. Kielletyssä Kaupungissa, pyöräiltiin ympäri hutongeja ja maisteltiin myös  reippaan puoleisesti teetä Pekingin yöelämässä. Maanantaina itse menin normaalisti sitten jo töihin kun poijjat nauttivat Pekingistä vielä torstaihin saakka...


Pekingin Ankkaa - vihdoinkin!

Paahdettu ja liekitetty ankka viipaloidaan ja herkutellaan kastikkeen ja vihannessuikaleiden kanssa tortillamaiseen lettuun käärittynä! Erinomaista!

DPRK
Torstaina se sitten koitti, eli kauan odotettu Pohjois-Korean reissumme. P-Koreaan ei pääse seikkailemaan omin päin, vaan kaikki matkat tapahtuvat ohjatuissa ryhmissä paikallisten oppaiden mukana. Olimme varanneet matkamme Young Pioneers Tours -matkatoimiston kautta, jonka nettiarvostelut ja hinnoittelu vakuuttivat puolelleen. Me voimme näin jälkikäteen suositella heitä myös aivan mahtavasta reissusta hyvässä, rennossa porukassa! Matkailu P-Koreaan ei ole todellakaan halpaa puuhaa, sillä viiden päivän matkastamme joutui maksamaan n.1200 euroa sisältäen lennot Pekingistä ja majoituksen Pyongyangissa ruokailuineen. Majoituksen ja ruokailun taso on varmasti kertomattakin selvä, eli viiden tai edes kolmen tähden settejä nälästä ja kurjuudesta kärsivästä maasta on turha odottaa. Matkaohjelmamme oli alustava aina viime metreille saakka ja muutoksia tapahtui silti päivittäin. Suurimmat odotukset oli sunnuntaille 15.4, jolloin juhlittiin Suuren Johtajan, eli Kim Il Sungin 100v-syntymäpäiviä sotilasparaatien ja ohjus/satelliittilaukaisun kera. Mukanamme oli koko reissun ajan länkkärioppaamme Ritchien lisäksi kaksi paikallista opasta, joista Mr. O oli eniten äänessä. Paikallisten oppaiden tehtävänä oli opastaa/kytätä meitä koko matkamme ajan – aamusta iltaan. Molemmat todennäköisesti kuuluivat puolue-eliittiin, sillä vain eliitin jäsenet voivat kouluttautua työtehtäviin, joissa ollaan tekemisissä ulkomaalaisten kanssa.
Jätimme kännykät Pekingiin (maahan ei saa viedä matkapuhelinta!) ja suuntasimme asunnoltani heti aamupäivästä lentokentälle tapaamaan muuta ryhmäämme. Menolentomme torstaina Pekingistä oli lupaavasti EU-lentojen mustalla listalla olevalla Air Koryalla. Yllättäin heillä oli kuitenkin suht uusi kone, jolla 1,5h lento taittui nopeasti.


Kone oli täynnä uteliaan oloista porukkaa ja bongasimme ensimmäiset paikallisetkin jo lennolla pakolliset Kim-pinssit rinnuksissaan. Mukana oli myös paljon lehdistöä, esim. FOX tv-kanavan reportteri kameramiehineen. Matkalukemiseksi saimme Iltasanomien sijaan saimme viikkoja vanhan Pyongyang Times sanomalehden, jonka yksipuolisesta sisällöstä saa hyvän jo näiden alla näkyvien kansiotsikoiden perusteella



Lennolla tarjottiin myös pientä (kylmää) ruokaa, josta Perttu ehti saada jo mennessä valitettavan ruokamyrkytyksen :( Itselleni sama ilo/suru koitti ensimmäisenä aamuna, kun valitsin hotellin suppeasta aamiaisvalikoimasta yhden munan, munakaspalan ja muutaman kypsentämättömän tomaatin. Antti onneksi selvisi koko reissun ajan teräsvatsallaan lähes terveenä!

Pyongyangin lentoaseman tax free-myymälä


Laskeutuminen ja saapuminen Pyongyangiin meni todella smoothisti ja jopa tullimuodollisuudet yllättivät nopeudellaan (varsinkin Israeliin ja Jenkkeihin verrattuna). Niin läppärit kuin myös kamerat vilkaistiin ilman sen kummempia kyselyitä – tärkeintä oli ettei niissä näkynyt GPS tai wireless internet -merkintöjä. Lentokentällä jakauduimme ryhmittäin busseihimme ja lähdimme kohti Pyongyangin keskustaa ja hotelliamme. Ensivaikutelma kaupungista oli melko aavemainen, sillä leveillä kaduilla ei juuri muita autoja näkynyt ja ihmisiä käveli siellä täällä. Lentokentältä lähtevää tietä reunustavat kerrostalot olivat harmaaksi rapattuja tiililaatikoita, mutta jokaiselle parvekkeelle oli kuitenkin tuotu tasaisesti riviin neonvärisiä parveke(muovi)kukkia koristamaan muuten niin ankeaa näkymää.

Leveät paraatikadut olivat tyhjillään - ei autoja, ei mopoja

Propaganda street art


Hotellihuoneemme, jossa sänkyjen patjat olivat varsin tukevat, sillä ne oli tehty vanerista! TV näytti tietysti vain yhtä ja ainoaa kanavaa - luupissa.


Ensimmäisenä päivänä suuntasimme Pyongyangista kohti etelärajaa, eli demilitarisoitua aluetta. Kuuntelimme koko päivän samaa USA-vastaista propagandaa – eri henkilöiden suusta. Pääsimme myös tutustumaan eri neuvotteluhuoneisiin, joissa Korean sodan jälkipyykkiä ja -neuvotteluita oli käyty.

Pyongjangista etelään rajalle vievällä "moottoritiellä" ei ollut ruuhkaa

Yksi Korea

Propaganda-oppitunti demilitarisoidulla raja-alueella


Young Pioneers

Rajalta bussimatka jatkui kohti lähikaupunkia Kaesongia, jossa pääsimme lounastamaan korealaista kimtchiä sekä kauan odottamaamme koirakeittoa. Koirakeitto oli itseasiassa yllätävän hyvää ja koiranliha maistui hieman lammasmaiselta. Valitettavasti emme nähneet minkälaisesta koirasta soppa oli keitetty, olisihan se tietysti ollut mukava tietää mikä koirarotu oli kyseessä :)

Koirakeittoa - nam!
Ensimmäinen ilta päättyi perjantaina omalta osaltani jo iltaseitsemältä kun menin hotellille lepäämään pois ruokamyrkytystä ja siitä noussutta kuumetta. Huvittavinta oli, kun paikallisoppaamme oli eniten huolissaan siitä etten lähtisi omin päin seikkailemaan pois hotellilta. Vakuuttelin hänelle, että kuumeesta ja huonovointisuudestani johtuen en varmasti lähtisi huoneeni vessaa kauemmas! Ilta menikin hotellihuoneessa kuumehöyryissä katsellessa TV:stä yhtä ja ainoaa kanavaa, joka suolti luupissa samoja puheita ja ylistyksiä pääosin uusimmalta johtajalta Kim Jon Unilta. Öistä suurkaupunkimaisemaa täällä oli turha yrittää ihastella hotellin ikkunasta, sillä koko Pyongyang on iltaisin lähes pilkkopimeä!

Vain osa ydinkeskustasta on valaistua

Seuraavana aamuna, eli lauantaina jouduimme pakkaamaan tavaramme hotellista mukaan, sillä kaikki Pyongyangin hotellit olivat täynnä suuren juhlan takia. Maassa ei ole kuulema ollut koskaan aiemmin näin paljon turisteja samaan aikaan. Meidän tuleva majoituksemme olisi jossain maaseudulla 1h ajomatkan päässä pääkaupungista, mutta meitä se ei haitannut... pääseepähän näkemään vähän muutakin maisemaa kuin harmaita kaupunkibunkkereita. Kävimme tutustumassa propagandamuseoiden lisäksi myös Pyongyangin metroon ja kirjastoon, jonka parvekkeelta ihmettelimme keskusaukiolla tapahtuneita paraatiharjoituksia.


Kirjastossa jokainen P-Korealainen voi käyttää vapaasti Intranettiä, eli maan suljettua viestintäverkkoa

Keskusaukion upeat joukkoharjoitukset Suuta päivää varten

Metrotunnelmaa


Metrotyttö
Lauantai-iltamme päättyi paikalliselle tanssiklubille, eli Diploon! Tänne ovat tervetulleita toki vain diplomaatit ja muut ulkomaalaiset, joten tungosta siellä ei ollut (kuten kuva alla kertoo)

Diplo Nightclub
Sunnuntai 15.4 oli siis Suuren Johtajan Kim Il Sungin 100v- syntymäpäivä. Aloitimme aamun paikallisten toritapahtumasssa, jossa pääsimme viemään kukkaseppeleet kumarrusten kera Kimin patsaalle. Fiilis torilla oli aivan mahtava kun paikka oikein kuhisi innoissaan olevia ihmisiä. Mukana oli niin lapsia odottamassa urheiluesityksiään kuin myös kuorolaisia availemassa ääniään. Suurimman armeijaparaatin ajaksi Pyongyangissa vierailevat turistit oli lähetetty kauas pois keskustasta April Friendship-festivaaleille, joissa meillekin luvattiin juhlallisuuksia paikallisten kanssa, jalkapallon pelaamista ja piknik-lounasta. Todellisuudessa tämä vaikutti vain erittäin suurelta teatteriesitykseltä, jolla haluttiin varmistaa ettei keskustan paraatitapahtumassa olisi ketään ylimääräistä ulkomaalaista. Saimme kuitenkin puhuttua oppaamme ympäri ja lähdimme lounaalle keskustaan hieman aiottua aiemmin ja onnistuimme näkemään vilaukselta paraatia varten tyhjennetyt kadut ja niiden varsilla odottavat ihmismassat sekä sotilasajoneuvojen kulkueen.




Katukukatkin ovat muovia

P-Korealaiset cityneidit perinneasuissaan...valmiina juhlaan
Kansa jonottaa vuoroaan päästä kumartamaan Suurelle Johtajalle

Reippaat pikkupioneerit


Valmiina sotilasparaatiin



Summa summarum:
Ohjelmaa reissulla oli vähintäänkin tarpeeksi eikä omaa aikaa jäänyt nimeksikään. Olimme yleensä liikenteessä bussillamme aamukahdeksasta iltamyöhäiseen eikä hotellilla käyty kuin nukkumassa. Vaikka olisit halunnut lähteäkin vähän kävelemään omin päin hotellin ulkopuolelle, niin käytännössä sinulla ei ollut siihen aikaa. Kaikki kaupat, ravintolat ja muut nähtävyydet, joissa P-Korean reissulla turisti pääsee käymään, on oltava valtion hyväksymiä. Valitettavasti tämä tarkoittaa myös sitä, että kaikki turistien maahan jättämä raha menee (hirmu)hallinnolle ja sen eliitin hyödynnettäväksi. Kaupat ovat kuin vanhan neukkulandian ajoilta, eli palvelutiskin takana ei juuri näkynyt myyjän lisäksi muuta kuin tyhjät hyllyt muutamia olutpulloja ja pehmoleluja lukuunottamatta. Kukkakaupat olivat poikkeus, sillä niissä riitti hyllyntäytettä  - muovikukkien muodossa tosin.

Kassaneiti

Moni meistä oli varannut matkan ajankohdan juurikin Kim Il Sungin 100v-synttärijuhlallisuuksien takia ja toivoi siten pääsevänsä lähemmäksi itse juhlaparaateja ja muita paikallisten tilaisuuksia ja tapahtumia, mutta suljetussa maassa tällainen ei ole turistille aina mahdollista. Itse olen tyytyväinen näkemäämme ja kokemaamme, sillä oppaamme tekivät parhaansa tarjotakseen meille edes vähän aitoa paikallista kokemusta pakollisen propaganda-syötännän väliin. Vaikka kadut olivatkin mainoksista vapaita, niin propagandajulisteita oli sitäkin enemmän. Samoin talojen katoilla oli suuria kaiuttimia, joista juhlapäivinä huudatetaan kansallismieltä kohottavia lausahduksia.



Matka herätti meissä kaikissa vahvoja tunteita ja bussissa käytiin aina välillä erittäin mielenkiintoisia keskusteluita esimerkiksi P-Korean matkailun eettisyydestä ylipäätään.  Moni myös hieman yllättyi omista ajatuksistaan ja asenteistaan, sillä viiden päivän valitettavan tehokas DPRK-propagandakoneisto sai monet näkemään maan hyvinkin erilaisessa valossa, kun mihin oli täällä ulkomaailmassa tottunut. P-Korean nälänhätä, työleirit ja muut ihmisoikeusrikkomukset saattoivat unohtua nopeasti (onneksi vain välillisesti), kun näki päivästä toiseen matkallaan vain hyvinvoivia ja iloisia ihmisiä, superlahjakkaita lapsia ja nautit lomastasi paikallisissa ravintoloissa. Itselleni paikan päällä käyminen herätti älyttömän tiedonjanon ja aion lukea heti Suomeen päästyäni lisää P-Koreasta mm. vankileireiltä karanneiden muistelmista.

PS. Oli muuten virkistävää olla ensimmäistä kertaa aikuiselämässäni 5 päivää ilman kännykkää ja internettiä! Ensimmäisenä päivänä vielä hapuilin tottumuksesta muutaman kerran kännykkääni, mutta ohjelman ja tekemisen runsauden takia seuraavat päivät menivät jo täysin ilman vieroitusoireita.

2 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoinen postaus!

    VastaaPoista
  2. tämä löytyy kirjasto ratilaisen valikoimista, saat kun nähdään seuraavan kerran

    http://www.siltalapublishing.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=41:kang-chol-hwan-pjongjangin-akvaariot&catid=4:tietokirjat&Itemid=6

    - Perttu

    VastaaPoista